Loonbedrijf Vragender V.O.F.

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • vergroot lettergrootte
  • Default font size
  • verklein lettergrootte

Klantenavond 2017

Op dinsdagavond 24 januari vond de jaarlijkse klantenavond van Loonbedrijf Vragender plaats. De gastsprekers waren dit jaar Gerard Abbink en Erik Hulzebosch. De avond begon om 20.00 uur bij café Beneman. Jos Gunnewick opende de avond door de klanten welkom te heten en hen dankbaar te zijn voor het vertrouwen in Loonbedrijf Vragender het afgelopen jaar.

WhatsApp Image 2017 01 25 at 10.25.02WhatsApp Image 2017 01 25 at 10.23.51WhatsApp Image 2017 01 25 at 10.24.04


Vervolgens was het woord aan Gerard Abbink. Hij hield een presentatie over het bodemleven; "hoe wordt de toegediende mest verwerkt in de bodem?" De belangrijkste boodschap van zijn verhaal was dat een gedeelde stikstofgift ten goede komt aan de opbrengsten. Het doel hiervan is om “de bodem aan het werk te zetten”, en zo een hoge stikstofbenutting te halen. Een uitgebreidere samenvatting van zijn verhaal staat hieronder. Toen Gerard klaar was met zijn verhaal was het tijd voor pauze. Vervolgens was het wachten op Erik Hulzebosch die vervolgens een praatje gaf over hoe zijn carrière verlopen is. Erik wist iedereen te boeien met zijn mooie, humoristische manier van vertellen. Aangezien Erik als kleine jongen weinig ambities had en alsnog uitgegroeid is tot topschaatser en bovenal een bekende Nederlander, was zijn boodschap duidelijk: onderschat jezelf niet, blijf er in geloven, blijf positief denken, dan is alles mogelijk.

Na afloop bleef het nog lang gezellig. Iedereen kreeg voor het naar huis gaan een attentie uitgedeeld, een Loonbedrijf Vragender polo en zakmes (kniepmes). Het was een geslaagde avond.

WhatsApp Image 2017 01 25 at 18.23.34WhatsApp Image 2017 01 25 at 18.20.39

Samenvatting over het bodemleven - door Gerard Abbink

Het bodemleven bestaat kort gezegd uit wormen, schimmels en bacteriën. Ieder organisme heeft zo zijn eigen functie in het bodemleven. Wanneer deze optimaal werken geeft het ook de hoogste opbrengst van het perceel.

Wormen trekken plantenresten (organische stof) mee de bodem in en verteren dit. Zij poepen dit uit en hiermee kunnen de bacteriën weer aan de slag. De bacteriën zijn erg belangrijk voor het vrijmaken van stikstof, zodat dit door de plant opgenomen kan worden. Schimmels die zich aan de wortels van planten hechten helpen bij het transport van meststoffen, dus deze zijn ook belangrijk. Echter, het bewerken van de grond is slecht voor de populatie schimmels.

Plantenresten bestaan uit blad en stam. Het blad, wat stikstof (N) bevat, kan goed worden afgebroken door bacteriën. De schimmels kunnen de stam, wat bestaat uit koolstof (C), goed verteren. Voor een goede beschikbaarheid van mineralen, moet de verhouding C:N laag zijn.

De hoeveelheid organische stof in de bodem is ook van belang voor het vasthouden van water in de bodem. Organische stof bevat relatief veel lucht, wat water kan opnemen en dus vasthouden. Echter, als er weinig lucht meer in de bodem is kunnen de wortels en schimmels niet overleven. Dus de schimmels moeten gestimuleerd worden, dit kan door de zode met rust te laten, lucht in de grond krijgen (met een graslandwoeler), en een hoge pH. Dit kan vergeleken worden met de graskuil, waar schimmels niet gewenst zijn. Dit bereik je door de kuil luchtdicht te maken en zorgen dat de pH in de kuil niet te hoog wordt.

Aan de andere kant, de bacteriën moeten ook gestimuleerd worden om zo de stikstof beschikbaarheid hoog te houden. Bacteriën kunnen gestimuleerd worden door vocht en warmte. Ook vaker bemesten met stikstof houdt de bacteriën actief, waardoor de stikstof beter benut wordt.

Twee keer een stikstofgift zorgt voor een hogere opbrengst. Dit kan gecombineerd worden met de spaakwielbemester van Vragender-Huiskamp bemesting. Zo kan met de spaakwielbemester 2/3 van de stikstofgift gedaan worden met Ammoniumsulfaat als meststof, en 1/3 met KAS (Kalkammonsalpeter). De stikstofgift kan niet volledig met ammoniumsulfaat gedaan worden, aangezien anders het zwavelgehalte in de grond te hoog wordt. Te veel zwavel in het voer kan tot problemen leiden bij dieren.

Voor meer informatie over een gedeelde stikstofgift kunt u contact met ons opnemen.

spaakwiel2

Share/Save/Bookmark
You are here: Nieuws Klantenavond 2017